Selamat Datang
loading...

Anda Pemimpin Yang Mana Satu?

Tiada perniagaan boleh berfungsi tanpa kepimpinan, tetapi anda memerlukan lebih daripada sekadar gelaran eksekutif untuk menjadi pemimpin. Pemimpin wujud di setiap peringkat, memberikan bimbingan, motivasi, dan kejelasan, dan keyakinan yang memberi inspirasi di kalangan mereka di sekeliling mereka – sama ada mereka rakan sekerja atau tidak.

Cara anda memberi kesan kepada orang di sekeliling anda dan cara tindakan anda mempengaruhi kejayaan syarikat atau bahagian anda bergantung pada gaya kepimpinan anda. Memang benar ada pemimpin yang dilahirkan, tetapi sesiapa sahaja boleh menjadi seorang pemimpin. Namun tak semudah yang memang semulajadi sifat kepimpinannya. Pemimpin yang baik juga mempelajari perkara yang boleh mereka lakukan untuk terus memperhalusi gaya kepimpinan mereka.

Perbezaan Antara Kepimpinan dan Pengurusan

Penting untuk mengetahui kepimpinan dan pengurusan mempunyai dua objektif yang sangat berbeza dan memerlukan kemahiran yang berbeza, walaupun mudah untuk mengelirukan kedua-duanya. Sepanjang hidup kita, kita telah dilatih untuk menghormati orang yang mempunyai kedudukan yang berkuasa dan orang yang lebih tua. Tetapi pangkat dan faktor umur lebih kepada perbualan pengurusan dan tiada kaitan langsung dengan kepimpinan.

Seorang pemimpin memberikan inspirasi. Seorang pengurus memberikan arahan. Itulah perbezaan secara ringkasnya. Pengurus boleh menjadi pemimpin dan sebaliknya, tetapi kedua-duanya memerlukan pendekatan yang berbeza.

blog-ddec-anda-pemimpin-yang-mana-satu-002

Jenis-jenis Gaya Kepimpinan

Psikologi Jerman-Amerika Kurt Lewin dikreditkan dengan penjenamaan gaya kepimpinan asas pada tahun 1939. Lewin dan penyelidiknya menugaskan pelajar sekolah dengan projek seni dan kraf manakala pasukan itu memerhatikan tingkah laku dan tindak balas terhadap gaya kepimpinan yang berbeza. Ideanya adalah untuk menentukan gaya yang paling berkesan untuk digunakan dalam perniagaan.

Akhirnya Lewin mengenalpasti empat jenis kepimpinan iaitu:

 • Autokratik
 • Demokratik
 • Laissez-faire
 • Transformasi

Mari kita periksa setiap daripada mereka secara individu.

Kepimpinan Autokratik

Secara ringkasnya,

 

 

 • Segala penentuan dasar adalah oleh pemimpin.
 • Teknik dan langkah aktiviti ditentukan oleh pihak berkuasa, satu demi satu, supaya langkah atau teknik mendatangkan hasil yang diingini.
 • Pemimpin biasanya menentukan tugas kerja tertentu dan rakan kerja setiap ahli.
 • Memberikan pujian atau kritikan secara peribadi terhadap kerja setiap ahli pasukan, tetapi menjauhkan diri daripada penyertaan kumpulan yang aktif, kecuali apabila membuat demonstrasi. Pemimpin begini mesra atau tidak adalah secara peribadi, dan bukan secara terbuka.

Contoh pemimpin autokratik termasuk Martha Stewart, dan, Ketua Jurulatih New England Patriots Bill Belichick.

Kualiti: Pemimpin autokratik sering memiliki kualiti yang dipandang tinggi oleh orang bawahan, seperti ketegasan, keyakinan diri, dan komitmen yang teguh dan fokus kepada matlamat.

Berfungsi bila: Dalam situasi mendesak atau huru-hara yang memerlukan seseorang untuk memerintah dalam pasukan dan membuat keputusan yang cepat dan berkesan.

Tak berfungsi bila: Pekerja tiada kebebasan untuk membuat keputusan sendiri dan mungkin rasa terkongkong dan hanya menunggu arahan sahaja. Pekerja tiada inisiatif untuk melakukan kerja lain yang juga membawa kebaikan kepada syarikat.

Kepimpinan Demokratik

Juga dikenali sebagai Kepimpinan Penyertaan, pendekatan Kepimpinan Demokratik melibatkan pengumpulan input daripada orang bawahan dan ahli pasukan anda supaya semua orang mempunyai peluang untuk menyumbang kepada proses membuat keputusan.

Secara ringkasnya,

 

 • Semua dasar berasaskan perbincangan dan keputusan kumpulan, digalakkan dan dibantu oleh ketua.
 • Perspektif aktiviti diperoleh semasa tempoh perbincangan pertama. Langkah-langkah umum untuk matlamat kumpulan telah dilakarkan, dan di mana nasihat teknikal diperlukan, ketua mencadangkan dua atau tiga prosedur alternatif yang boleh membuat pilihan.
 • Ahli-ahli bebas bekerja dengan sesiapa sahaja, dan pembahagian tugas diserahkan kepada ketua kumpulan.
 • Pemimpin adalah “objektif” atau “berfikiran fakta” dalam pujian dan kritikannya dan cuba menjadi ahli kumpulan tetap dalam semangat tanpa melakukan terlalu banyak kerja.

Pengasas bersama Microsoft Corporation Bill Gates, Nelson Mandela, dan Walt Disney, Presiden The Walt Disney Company, sering disebut sebagai contoh pemimpin demokratik.

Kualiti: Pemimpin demokratik mempunyai rasa ingin tahu yang mendorong keinginan mereka untuk mendapatkan input daripada semua pihak. Keinginan mereka untuk persekitaran penyertaan juga menjadikan mereka komunikator yang hebat, dan orang bawahan sering mendapati mereka mudah didekati.

Berfungsi bila: Perlu meningkatkan semangat pekerja dalam mencapai objektif projek dengan melibat semua pekerja dari awal projek.

Tak berfungsi bila: kumpulan atau pasukan belum mencapai tahap kemahiran optimum atau kematangan dalam bekerjasama untuk menyiapkan projek.

Kepimpinan Laissez-faire

Pemimpin Laissez-faire menyerahkan keputusan kepada pekerja mereka, sambil kekal bersedia untuk memberikan maklum balas apabila perlu.

Secara ringkasnya, 

 

 • Kebebasan sepenuhnya untuk keputusan kumpulan atau individu, tanpa sebarang penyertaan pemimpin
 • Pelbagai bahan dibekalkan oleh ketua, yang menjelaskan bahawa dia akan membekalkan maklumat apabila ditanya, tetapi tidak mengambil bahagian lain dalam perbincangan kerja
 • Tiada penyertaan sepenuhnya oleh pemimpin
 • Komen yang sangat jarang mengenai aktiviti ahli kecuali dipersoalkan, dan tiada percubaan untuk mengambil bahagian atau mengganggu perjalanan acara

Bekas presiden A.S. James Buchanan, Herbert Hoover, dan Ronald Reagan, serta industrialis Andrew Mellon, dan ahli perniagaan Warren Buffet sering disebut sebagai contoh pemimpin Laissez-faire.

Kualiti: Pemimpin Laissez-faire sangat baik dalam mewakilkan, dan mereka menanamkan keyakinan kepada pekerja apabila memberikan tugas kepada mereka tanpa pengawasan. Mereka mampu memberikan kritikan yang membina apabila diperlukan, dan sering dilihat sebagai amanah, kerana mereka rela meletakkan tanggungjawab di tangan pekerja.

Berfungsi bila: Pekerja dapat menyelesaikan masalah lebih pantas tanpa perlu kelulusan pihak atasan. Terbaik diamalkan bersama kumpulan pekerja yang amanah dalam menjalankan tanggungjawab.

Tak berfungsi bila: Tanggungjawab diletakkan sepenuhnya ke atas pekerja tanpa sebarang campur tangan dan pekerja boleh menjadi stress sekiranya ada aspek yang perlukan campur tangan daripada pemimpin. Pemimpin boleh jadi terlalu selesa melepaskan tanggungjawab kepada pekerja.

Kepimpinan transformasi

Kepimpinan Transformasi melibatkan membangunkan visi besar dan mengumpulkan pekerja anda di sekelilingnya. Di bawah gaya ini, pasukan tidak sabar-sabar untuk mengubah dan berkembang – secara peribadi dan profesional – untuk mencapai matlamat keseluruhan. Dengan organisasi dan pekerja sejajar, pasukan yang bekerja di bawah pemimpin transformasi bersatu untuk tujuan tunggal, dan bersedia untuk memberikan usaha, masa dan tenaga mereka kepada organisasi.

Kualiti Kepimpinan Transformasi:

 

 • Memahami apa yang perlu diubah
 • Keupayaan untuk merangsang intelek
 • Kemahiran untuk menggalakkan penyertaan
 • Bakat untuk komunikasi tulen
 • Kesetiaan
 • Rasa gambaran yang lebih besar
 • Integriti peribadi
 • Galas/kehadiran yang memberi inspirasi

Berfungsi bila: Kepimpinan Transformasi membolehkan pekerja melihat dengan jelas visi dan matlamat untuk organisasi, dan pekerja kekal setia dan produktif semasa bekerja untuk mencapai misi mereka. Kepimpinan Transformasi mewujudkan keharmonian tempat kerja kerana semua orang bekerja bersama-sama, dan talian komunikasi sentiasa terbuka antara pekerja dan kepimpinan.

Tak berfungsi bila: Walaupun kumpulan yang terlibat sepenuhnya dan komited adalah yang dimahukan oleh setiap pemimpin, Kepimpinan Transformasi telah diketahui menyumbang kepada keletihan apabila pekerja bekerja secara berterusan untuk mencapai matlamat. Pendekatan ini juga memerlukan komunikasi dan maklum balas yang berterusan antara kepimpinan dan pekerja, dan jika garis itu terputus dalam apa cara sekalipun, yang terputus hubungan boleh terasa seperti disisihkan.

Kongsikan artikel ini:

Berminat Untuk Mendapatkan Perkhidmatan DDEC?

Share with:
VIEW
CLOSE