Selamat Datang
loading...

Sama ada anda memerlukan imej untuk mereka bentuk tapak web baharu anda, atau ingin menyemarakkan lagi fotografi blog anda, satu persoalan yang selalu timbul ialah: adakah saya membeli fotografi stok atau mengambil gambar saya sendiri?

Sebelum buat keputusan seperti itu, anda perlu terlebih dahulu mempertimbangkan beberapa perkara…

a) berapa banyak gambar yang anda perlukan?
b) berapa kerap anda memerlukannya?
c) berapakah belanjawan bulanan/tahunan anda untuk membeli gambar?
d) apakah peruntukan masa anda untuk mencari/mengedit/mengambil/berurusan dengan imej?
e) apakah jenis fotografi yang anda perlukan (potret, korporat, alam sekitar, haiwan, kerjaya, bangunan, dan sebagainya)?

Lepas anda dah berjaya letak jawapan untuk soalan tadi, baru lah lebih jelas pilihan. Tapi tentulah, mana-mana keputusan ada kebaikan dan keburukan. 

Daripada kebaikan dan keburukan pun anda boleh buat keputusan juga.

Kebaikan & Keburukan Fotografi Stok

Fotografi stok boleh menjadi begitu mudah dan menjimatkan masa: anda membeli foto, dan voilà! Anda mempunyai imej yang kelihatan profesional untuk tapak web anda!

 

Haa, jangan ingat semuanya mimpi indah ye. Ada baik dan buruknya.

Kelebihan:

 • Anda mendapat imej profesional/berkualiti tinggi setiap masa.
 • Satu harga langganan meliputi keperluan fotografi anda. Ini bermakna tiada masa yang dihabiskan untuk pihak anda (dan masa adalah wang) cuba mengambil gambar anda sendiri.
 • Pelbagai pilihan untuk dipilih — sama ada anda memerlukan landskap, berorientasikan perniagaan, abstrak, apa sahaja…anda boleh menemuinya!
 • Imej boleh pergi terus dari tapak web stok ke tapak web ANDA — tiada pengeditan!

Keburukan:

 • Anda perlu membeli lesen/langganan ATAU membayar setiap foto, yang meledakkan bajet. 
 • Jenama perniagaan yang lain mungkin akan menggunakan imej yang sama sebijik dengan anda.
 • Mencari foto yang sempurna untuk setiap contoh boleh memakan masa; sesetengah laman foto stok tak begitu teratur.
 • Foto stok selalunya kelihatan palsu/umum/membosankan. 

Kebaikan & Keburukan Ambil Gambar Sendiri

Hari ini, dengan kamera yang bagus pada harga yang lebih berpatutan dan telefon pintar di hampir setiap rumah, laman web DIY dan fotografi blog jauh lebih popular berbanding zaman dahulu.

 

Berikut ialah senarai baik dan buruk untuk dipertimbangkan apabila berfikir tentang mengambil foto tapak web anda sendiri.

Kelebihan:

 • Anda tak bimbang tentang mempunyai imej yang sama seperti perniagaan lain yang membelinya daripada tapak foto stok yang popular
 • Anda mempunyai kebebasan untuk menjadi kreatif dan tidak bergantung pada apa yang anda boleh temui di laman foto stok
 • Anda boleh menyesuaikan fotografi yang diperlukan untuk tapak web tertentu atau bahkan catatan blog tertentu mengikut keperluan anda.
 • Ianya percuma! Nah, sekurang-kurangnya tiada wang langganan atau gambar sampingan daripada poket.

Keburukan:

 • Untuk mengambil imej yang baik, anda perlu mempunyai peralatan separa sopan, pencahayaan dan “permukaan” atau kawasan untuk mengambil gambar. Itu boleh menelan belanja yang banyak di hadapan.
 • Adakah imej akan berkualiti tinggi?
 • Adakah anda mempunyai MASA untuk duduk dan mengambil gambar yang mencukupi untuk memenuhi semua keperluan anda?
 • Anda mungkin akan menghabiskan lebih banyak masa untuk menyediakan, merakam dan mengedit foto anda sendiri daripada mencari foto yang berkaitan di laman stok foto..

Jadi… Laman Web Tiada Gambar?

Akhirnya pilihan, pereka laman web (atau blogger) yang dihormati, terpulanglah kepada anda! Anda perlu menimbang kebaikan dan keburukan setiap pilihan dan membuat keputusan yang paling sesuai untuk anda.

 Mungkin pada permulaan, anda isikan laman web dengan gambar stok dahulu. Bila sudah ada bajet yang khusus untuk gambar berkaitan dengan perniagaan, boleh lah dapatkan dapatkan perkhidmatan jurugambar profesional untuk buat stok gambar sendiri. Jika ada kemahiran ambil gambar dan edit gambar serta ada peralatan, boleh je nak buat sendiri.

DDEC ada D-studio Untuk Keperluan Foto Anda

Jika anda inginkan fotografi berkualiti tinggi untuk laman web atau apa sahaja kegunaan peribadi mahupun korporat, DDEC turut menyediakan perkhidmatan fotografi pelbagai melalui D-studio. Untuk maklumat lanjut, Whatsapp kami di 019-222 3300 atau layari ddec.my. Bagi peminat tegar media sosial, ikuti kami di Facebook, Instagram and  YouTube, ddecmalaysia.

Share with:
VIEW
CLOSE