Selamat Datang
loading...

Grafik Untuk Web Atau Bercetak – Sama?

Persamaan dan perbezaan antara reka bentuk untuk bahan bercetak dan web

Walaupun pereka bentuk cetak dan web mempunyai banyak persamaan, terdapat beberapa variasi penting yang orang ramai (di luar dan di dalam industri) sering tidak faham — daripada aliran kerja dan format fail kepada alatan dan istilah. Walaupun pastinya tidak meluas, panduan berikut menawarkan gambaran ringkas tentang beberapa perbezaan terbesar (dan selalunya, paling mengelirukan) antara kedua-dua disiplin.

Apakah reka bentuk cetakan?

Reka bentuk cetakan ialah sebarang reka bentuk yang akan dicetak. Hasilnya akan dipegang, diberikan ke individu lain secara fizikal. Ini meliputi barangan seperti risalah, risalah, beg beli-belah, pelekat, label, kulit buku, poster, kad perniagaan – malah baju-t!

Apakah reka bentuk web?

Reka bentuk web ialah gabungan set kemahiran yang digunakan dalam reka bentuk dan penciptaan laman web. Reka bentuk web bukan sahaja mengenai grafik yang terdapat pada laman tersebut, tetapi juga rupa keseluruhan halaman web, pengalaman pengguna, kebolehgunaan dan kebolehcapaian. Ia adalah reka bentuk yang bertujuan untuk dilihat pada komputer, mudah alih atau peranti lain selagi ada capaian Internet.

Nah, sekarang kita teruskan ke perbezaan terperinci pula.

01. Cara pengguna mendekati dan melihat reka bentuk anda

Ini sudah pasti. Terang lagi bersuluh. Jika bahan bercetak, pengguna boleh sentuh, menyimpan dan membelek reka bentuk bercetak tersebut. Tapi kini teknologi sudah membolehkan kita seakan menghidupkan reka bentuk statik dari bahan bercetak. Itu cerita lain. Dengan rekaan bentuk web, pengguna boleh melihat dan menontonnya pada bila-bila masa melalui peranti atau skrin komputer.

02. Pengalaman Pengguna: Cara reka bentuk anda melibatkan deria pengguna

Ini pula berkait rapat dengan sifat fizikal atau digital sesuatu reka bentuk ialah cara pengguna mengalaminya. Reka bentuk cetakan dan web berkongsi kualiti visual yang sama. Pada komponen visual ini, reka bentuk cetakan menambah pengalaman sentuhan yang mungkin termasuk tekstur, bentuk atau kesan cetakan seperti penekan huruf, timbul atau cetakan skrin. Pengalaman reka bentuk web menambah kemungkinan elemen audio/video dan pilihan interaktif lain.

03. Statik vs. interaktif: Kitaran hayat reka bentuk dan cara pengguna berhubung dengan projek

Sebaik sahaja reka bentuk pergi ke pencetak, ia tidak akan berubah. Melainkan ada keputusan untuk mengubah reka bentuk dan mencetak semula. Tidakkah membazir wang dan masa ni? Reka bentuk web, bagaimanapun, boleh diubah suai, diubah atau direka bentuk semula sepenuhnya pada bila-bila masa. Secara tidak langsung, penyelenggaraan web dan isi kandungannya adalah kerja yang berterusan.

04. Kebolehgunaan dan navigasi: Menjadikan reka bentuk anda mesra pengguna

Pengguna masa kini hanya mempunyai beberapa saat untuk mencari maklumat. Oleh itu, reka bentuk web yang memudahkan pengguna dapatkan maklumat di samping tidak menyakitkan deria akan menjadi pilihan. Navigasi menu utama harus mudah dilihat, ditekan dan menzahirkan maklumat dengan cepat. Berbanding dengan bahan bercetak, pengguna terhad kepada menyelak halaman sahaja.

05. Keserasian: Menguji reka bentuk web anda

Serasi atau tidak, pengguna yang dapat reka bentuk bercetak terpaksa terima seadanya. Tapi tidak untuk web. Pelbagai peranti, sistem dan pengendalian dari web ke telefon pintar Android atau iOS sahaja cukup mencabar mana-mana pereka web untuk menghasilkan reka bentuk web yang serasi dengan seramai pengguna yang mungkin. Ini antara cabaran besar bagi pereka laman web yang diketahui kini. Masa depan nanti cabaran lain pula.

06. Susun atur: Cara anda menyusun kandungan anda

Dengan web, susun atur kandungan boleh mempunyai beberapa lapisan jika maklumatnya banyak. Tetapi dengan reka bentuk bercetak, batasannya adalah keluasan permukaan bahan tersebut. Jika maklumatnya banyak, maka muncul la idea-idea kreatif pereka bentuk grafik cetakan untuk menyampaikan maklumat. Penggunaan elemen reka bentuk mungkin sama untuk web atau bahan cetak, namun strategi penyampaian maklumat yang membezakan antara dua media ini.

07. Resolusi dan DPI: Memastikan reka bentuk cetakan anda kelihatan terbaik

Resolusi adalah bilangan unit paparan terkecil dlm satu inci persegi pd paparan skrin komputer. Namun untuk bahan bercetak, istilah DPI memainkan peranan dalam proses pencetakan sebenar — ia ialah ketumpatan titik dakwat yang dicetak pada satu inci permukaan percetakan. Bagi reka bentuk web pula ia menggunakan PPI, iaitu melibatkan bilangan piksel (blok bangunan persegi bagi imej digital) yang dipaparkan dalam satu inci ruang skrin.

08. Jenis fail: Cara memilih format yang sesuai untuk reka bentuk anda

Pereka bentuk mempunyai pelbagai jenis fail untuk dipilih. Tetapi mana yang sesuai untuk situasi yang mana?

Cetakan & Web: JPG (atau JPEG), PDF, EPS:

Cetak Sahaja: TIFF

Web Sahaja: GIF, SVG, PNG

09. Warna: CMYK atau RGB

Paparan warna dicetak dengan sangat berbeza pada sehelai kertas berbanding dilihat pada skrin, kerana ia melibatkan ruang warna yang berbeza: CMYK untuk cetakan dan RGB untuk web. Apa itu CMYK? Ia bermaksud empat warna dakwat yang digunakan oleh semua pencetak: cyan, magenta, kuning dan hitam. Apabila mengusahakan reka bentuk menggunakan ruang warna CMYK, adalah penting untuk ingat bahawa warna pada skrin tidak tepat mewakili rupa warna apabila dicetak. Proses pruf warna adalah perlu untuk memastikan warna diterjemahkan dengan betul dari skrin ke kertas. RGB merujuk kepada warna yang anda lihat apabila anda melihat skrin digital atau monitor — titik cahaya merah, hijau dan biru bergabung untuk menghasilkan warna yang boleh dilihat pada skrin TV atau komputer anda.

10. Tipografi: Pilihan bentuk huruf yang betul

Untuk web, font yang dipaparkan dengan bersih dan mudah dibaca diutamakan. Pereka bentuk mempunyai kurang kawalan ke atas cara font dipaparkan merentas pelbagai peranti, jadi meningkatkan kebolehbacaan (sebanyak yang boleh) adalah penting — itulah sebabnya kandungan web sering mempunyai perenggan teks yang pendek dan jarak yang luas antara baris. Bentuk huruf atau font bagi bahan bercetak boleh pelbagai mengikut kemahuan pelanggan.

DDEC sedia membantu baik untuk web atau pun cetakan

Kini banyak projek pembangunan jenama yang memerlukan sehingga ke tahap pembangunan web. Maka DDEC mempunyai kepakaran dalam kedua-dua media ini. Sekiranya anda inginkan reka bentuk terkini baik untuk bahan bercetak ataupun laman web, hubungi kami di Whatsapp 019-222 3300 atau layari www.ddec.my/perkhidmatan. Anda juga boleh ikuti kami di laman media sosial Facebook, Instagram dan saluran YouTube, ddecmalaysia

Credit: Canva.com

Kongsikan artikel ini:

Berminat Untuk Mendapatkan Perkhidmatan DDEC?

Share with:
VIEW
CLOSE