Selamat Datang
loading...

Kualiti Menjemput Eksport Ke Negara Luar

Dengan memastikan produk dijaga dari segi kualiti dan inovasi, produk minuman jus buah-buahan jenama Munira kini telah sampai ke China.
Play Video
Bagi sesiapa pun yang memulakan perniagaan atas niat membantu ahli keluarga pasti tidak sangka akan berpeluang mengembangkan perniagaan sehingga ke pasaran eksport. Namun begitu, bagi setiap peniaga, hasrat untuk berjaya dalam perniagaan pasti ada. Kejayaan yang dikecapi pula berbeza-beza bagi setiap usahawan. Ada yang meraikan setiap kejayaan fasa perkembangan perusahaan, ada yang memilih untuk meraikan perusahaan yang sudah berkembang pesat ke seluruh negara. Ada juga yang pilih kejayaan dalam bentuk masih mampu meneruskan perusahaan.

Bagi Puan Siti Nur Sakinah binti Abdullah, beliau bukan menidakkan kejayaan syarikatnya setakat ini, tetapi memilih untuk meneruskan perniagaan beliau menerusi inovasi produk. Pada asalnya, beliau hanya membantu suami dalam pengurusan syarikat, namun atas kerajinan beliau untuk mencari ilmu keusahawanan, suami beliau menyerahkan syarikat sepenuhnya kepada beliau untuk diterajui ke peringkat lebih tinggi.

Bermula Dengan Pasaran Kantin

Dari pandangan awam, penjualan rangkaian produk makanan dan minuman tampak mudah hendak dijual kerana ia memenuhi keperluan asas. Namun, tanpa pengetahuan tentang pasaran yang hendak disasarkan, mana-mana perusahaan penghasilan produk mungkin kurang mendapat sambutan. Setelah mengkaji beberapa pasaran sasaran, Syarikat MMI Murni Manufacturing, milik Puan Siti Nur Sakinah menumpukan pasaran kantin sekolah dan kantin kilang sebagai permulaan segalanya. Dengan berjenamakan Munira, MMI Murni Manufacturing mula menghasilkan produk minuman berkarbonat yang ditempatkan di kantin-kantin sekolah dan kantin-kantin kilang.
Selain meluaskan lagi pasaran produk, Puan Siti Nur Sakinah sangat mementingkan inovasi produk agar dapat memenuhi permintaan lebih ramai pelanggan. Pada tahun 2010, syarikat beliau menghasilkan jus buah-buahan di dalam bentuk pouch. Melalui penjenamaan produk yang kian mendapat tempat di kalangan pengguna, permintaan lebih meluas diterima untuk memasarkan produk minuman Munira ke segmen peruncitan pasaraya dan pasaraya besar. Antara pasaraya terkemuka yang kini turut menjual produk minuman Munira adalah Tesco, Mr Dollar, Ecoshop dan yang terkini, TF Value Mart.

Pasang Strategi

Penjenamaan tanpa strategi boleh merisikokan perniagaan kerana ia seperti berharap pada tuah ada pengguna yang hendak membeli. Bagi Puan Siti Nur Sakinah, beliau berpendapat strategi penjenamaan sangat penting bagi mendapat kepercayaan dan keyakinan daripada para pengguna. Dengan strategi yang tepat, barulah pengguna baik daripada pasaran tempatan mahupun antarabangsa boleh menerima produk yang dihasilkan dengan baik. Strategi penjenamaan juga adalah asas kepada pemasaran produk Munira yang akan sentiasa digubal mengikut kesesuaian pasaran masa kini dan masa hadapan.

Sentuhan & Nasihat DDEC

Sealiran dengan strategi penjenamaan, MMI Murni Manufacturing Sdn Bhd terlibat dalam projek UPEN untuk menambah baik pembungkusan produk. DDEC merupakan agensi reka bentuk yang terlibat dalam projek menambahbaik pembungkusan produk Munira. “Alhamdulillah, melalui projek ini, DDEC telah memberikan kerjasama yang baik dengan pihak kami”, kata Puan Siti Nur Sakinah. Selain itu, beliau memuji DDEC atas nasihat dan ilmu tentang penjenamaan dan pembungkusan yang sesuai untuk produk keluaran MMI Murni Manufacturing Sdn Bhd untuk masa akan datang.

Kualiti & Pengiktirafan

MMI Murni Manufacturing Sdn Bhd menghasilkan produk minuman berkarbonat dan minuman jus buah-buahan yang menggunakan jus buah sebenar serta bahan-bahan berkualiti yang lain. Selain itu, dengan premis yang telah diiktiraf Halal oleh JAKIM dan Mesti oleh Kementerian Kesihatan turut menjadi aspek penting dalam meyakinkan pengguna. Menerusi kepelbagaian produk serta kualti yang dijamin, jenama Murni dapat merangkumi lebih ramai lapisan pelanggan.
Dengan kualiti terjaga, inovasi produk, penjenamaan dan reka bentuk pembungkusan yang menarik, Puan Siti Nur Sakinah telah berpeluang untuk mengeksport produk minuman Munira ke luar negara. Antara kenangan manisnya adalah tatkala beliau menerima pesanan pertama untuk menghantar produk ke China. Dan sehingga kini, beliau telah mengeksport sebanyak 20 kontena ke negara China. MMI Murni Manufacturing Sdn Bhd juga kini mengeksport ke Vietnam dan Arab Saudi. Beliau berharap syarikat beliau masih mampu menghasilkan produk-produk baharu yang menepati citarasa pengguna.

Yakin & Percaya Pada Pegangan Tersendiri

Kejayaan pasti menyusul bagi yang tidak berputus asa. Itulah pegangan hidup sebagai seorang usahawan bagi Puan Siti Nur Sakinah. Beliau juga percaya menjaga perhubungan baik sesama pekerja dan orang sekeliling serta rajin mencari ilmu keusahawanan banyak membantunya meneruskan perusahaan ini. Dunia sentiasa berubah, permintaan dan kehendak pengguna juga berubah-ubah, maka berinovasilah dan jaga kualiti agar dapat memenuhi kehendak pelanggan sepanjang menjalankan bisnes. Itulah antara nasihat yang Puan Siti Nur Sakinah ingin sampaikan kepada para usahawan baharu.

DDEC Pusat Reka Bentuk Sehenti

Menjadi seorang usahawan memerlukan tekad dan semangat. Manakala untuk menjadi usahawan yang berjaya perlu diiringi dengan pelan dan strategi yang betul. Pelbagai aspek yang perlu diambil kira di dalam membangunkan pelan jangka pendek mahupun panjang. Bagi anda di luar sana yang mahu atau sudah bergelar seorang usahawan, carilah ilmu supaya jalan yang ditempuh mudah dilalui. Dapatkan khidmat pakar dalam industri yang boleh membantu dan memimpin anda untuk mengembangkan perniagaan. Seperti di DDEC, kami menawarkan pelbagai perkhidmatan yang diperlukan antaranya Pembangunan Usahawan yang meliputi aspek reka bentuk jenama yang menjadi asas kepada sesebuah perniagaan. Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan perkhidmatan penjenamaan dan latihan keusahawanan, hubungi kami di Whatsapp 017-6804679 atau dapatkan maklumat terkini di Facebook dan Instagram @ddecmalaysia.

Berminat Untuk Mendapatkan Perkhidmatan DDEC?

Share with:
VIEW
CLOSE